logo auto karac- auto gas
autogaskarac@mail.com

Prednosti i nedostaci plina

auto-plin-banja-luka

Savremeni sistemi za ubrizgavanje plina imaju sposobnost prilagodbe putem prikupljenih podataka s OBD priključka, što omogućava prilagodbu plinske mape načinu vožnje.

Kada je riječ o odabiru između benzina, dizela ili plina, to često postavlja vječno pitanje. Međutim, ovo pitanje može se relativno lako razjasniti: Ako godišnje prelazite veliku kilometražu, dizelski motor je često preporučljiv izbor. Međutim, benzinski motor s plinskim pogonom također može biti vrlo ekonomična alternativa za dizelski motor. Naravno, ako godišnje prelazite manju kilometražu, benzinski motor može biti optimalan izbor. Benzinski motori su općenito jeftiniji za održavanje u usporedbi s dizel motorima, tiši su i često imaju bolje performanse. Zbog toga, sve više ljudi razmatra ugradnju sustava za plin kako bi ostvarili značajne uštede na gorivu.

Bez obzira na relativno stabilnu cijenu benzina i dizela u posljednje vrijeme, mnogi se vozači odlučuju na ugradnju plina u svoje ‘benzince’ jer se upravo taj potez može isplatiti za malo više od godinu dana.


Prednosti

Prije svega razlika je to što je vožnja s pogonom na plin puno isplativija. Iako vozilo potroši malo više plina nego benzina, plin je znatno jeftiniji, što na kraju dovodi do priličnih ušteda. Osim toga, plin je mnogo ekološkije pogonsko gorivo nego benzin i dizel, njegovim sagorijevanjem ne stvaraju se čađa, dim i neugodni mirisi, što je normalno za klasična goriva. Zbog toga su automobili s plinom oslobođeni eko-testa na tehničkome pregledu. 

Motor u vozilu na plin dulje traje nego u vozilu na benzin, neke procjene govore kako motor može trajati i do čak 35 posto dulje, a radit će tiše i zvuk će biti ujednačeniji. Također se može povećati i vremenski interval promjene ulja, jer se motorno ulje toliko ne zagađuje.  Iako su nekada zbog preinake motori gubili do deset posto snage, danas je situacija poprilično drukčija. Moderni sustavi ubrizgavanja plina imaju mogućnost samoadaptacije uz pomoć podataka prikupljenih s priključka OBD. Tako plinsko računalo stalno prilagođava plinske mape prema načinu vožnje i na taj način postiže maksimalnu preciznost u ubrizgavanju plina, što rezultira boljim performansama.  Posljednja, ali ne i zanemariva prednost je to što prilikom prodaje rabljena vozila ‘plinaši’ ostvaruju veće cijene upravo zbog prethodne investicije i manje potrošnje. 

Mane

Najveća mana plina je skuplja registracija vozila, jer se plaća paušalni iznos 550 kuna za cestarinu. Plin nije oporezovan različitim nametima, poput benzina, pa država naplaćuje ovakvu cestarinu da bi se plin približno izjednačio s benzinom i dizelom.  Mnogim vozačima je ugradnja plina poprilično skupa, s obzirom na to da se minimalno šest tisuća kuna mora platiti odjednom. No ako ste spremni toliko platiti, a ‘radite’ velike kilometraže, ova investicija će vam se višestruko isplatiti.  Mnogi proizvođači ne proizvode i ne odobravaju benzince s opcijom plina pa ugradnjom takve instalacije možete izgubiti garanciju za novokupljeno vozilo. 

Iako su moderni plinski sustavi već poprilično napredni, ugradnja instalacije plina u starija vozila može uzrokovati gubitak snage do deset posto te pet posto krajnje brzine.  Spremnik s plinom skoro se uvijek ugrađuje u prtljažni prostor, čime se ‘plinašima’ znatno smanjuje taj dio i ne ostavlja mnogo mogućnosti za prijevoz stvari. Postoji alternativa stavljanja rspremnika na mjesto rezervnoga kotača, ali se takva alternativa dodatno naplaćuje, ima manji obujam i naravno, gubite mjesto za rezervni kotač.  Također, ako imate vozilo s pogonom na plin, zabranjeno je parkiranje u podzemnim zatvorenim garažama jer postoji šansa da negdje curi plin. Tako se nakon nekoga vremena prostorija može napuniti plinom, što je štetno za ljude, a u krajnjem slučaju može prouzrokovati i eksploziju.

Moderni plinski sustavi su srušili predrasude kako se plin ne može ugraditi u sve, pogotovo u male turbobenzinske motore. Iako troškovi ugradnje stvarno nisu mali, za sve vozače koji ‘rade’ velike kilometraže ili voze automobile koji troše puno goriva, plin se svakako isplati, barem dok potpuno ne zavladaju električna vozila. Ako ne pripadate jednoj od tih dviju skupina ili pak imate vozilo pod garancijom, preporučljivo je držati se originalno ugrađenih motora.